Resurse

Rolul sindicatelor

Rolul sindicatelor

De multe ori ne întrebăm ce rol au sindicatele în cadrul unității angajatoare? Este oportună aderarea la un sindicat? Ne aduce nouă, ca lucrători, vreun beneficiu calitatea de membru de sindicat?

În cele ce urmează, vom prezenta o serie de argumente PRO ADERARE la o organizație sindicală

Principalul rol al sindicatului constă în apărarea drepturilor și promovarea intereselor lucrătorilor, precum și negocierea unor condiții decente și echitabile de muncă și salarizare.

Sindicatul, te va ajuta să:

  • ȘTII CARE SUNT DREPTURILE TALE LA LOCUL DE MUNCĂ are cine să te informeze. Cei pe care i-ai ales să fie lideri de sindicat au cunoștințe solide despre drepturile pe care le ai în calitate de salariat și care iți sunt garantate de lege și de convențiile colective de muncă
  • AI O SIGURANȚĂ MAI MARE A LOCULUI TĂU DE MUNCĂ – Sindicatul nu are puteri miraculoase, însă în situația puțin plăcută de a-ți pierde locul de muncă, are cine să te apere. Vei fi informat corect despre pașii pe care trebuie să îi urmezi și vei fi apărat dacă asupra ta se comite un abuz
  • AI CU CINE SĂ TE CONSULȚI ÎN SITUAȚII DIFICILE ai partener de dialog. Nu de puține ori întâmpini dificultăți de orice natură la locul de muncă. Vei găsi la sindicat ”un umăr pe care să plângi”.
  • AI CONSULTANȚĂ ȘI ASISTENȚĂ JURIDICĂ de multe ori angajatorul mizează pe necunoașterea legii de către salariați și a drepturilor pe care aceștia din urmă le au. Un sindicat care dorește într-adevăr să își exercite atribuțiile cu demnitate și onoare, are întotdeauna în rândurile sale un jurist specializat în legislația muncii. Acesta te va consilia și te va reprezenta gratuit în conflictele de muncă pe care le ai cu angajatorul.
  • AI REPREZENTANT CARE SĂ LUPTE PENTRU DREPTURILE TALE – liderii pe care i-ai ales, își asumă riscul în locul tău, militează și depun eforturi ca vocea ta să fie auzită, ca drepturile tale să fie respectate, ca tu să prosperi.
  • TE FACI AUZIT Este de ajuns ca problemele tale de la serviciu să le transmiți sindicatului. Acesta preia rezolvarea problemelor tale.
  • TRECI MAI UȘOR PESTE O BOALĂ SAU PROBLEMĂ PERSONALĂ MAJORĂ- De multe ori te poți confrunta cu o situație personală delicată (deces al unui membru din familie, îmbolnăviri profesionale, boli grave). Sindicatul nu este nepăsător. Din fondurile agonisite, organizația sindicală te sprijină financiar să poți trece mai ușor peste necazuri.
  • TE DEZVOLȚI, ÎNVEȚI LUCRURI NOI – ai acces la programe de instruire sindicală sau profesională. Sindicatele pot organiza cursuri de formare și instruire pe diverse tematici sindicale. Astfel vei fi la curent cu cele mai noi tehnici de negociere, cu noutățile legislative cu impact în relațiile de muncă

Contact

B-dul Eroilor, Nr. 16,
Cluj-Napoca

Telefon: 0264 598 333

E-mail: contact@fnsa.eu